Paikallishistoriikin julkaiseminen
- 10 askelta paikallishistoriakirjaan
- Julkaise paikallishistoriikki 79€
- Jo yli 70 000 kirjoittajaa luottaa BoD:hen

Miksi kirjoittaa kirja paikallishistoriasta?
On monia hyviä syitä kirjoittaa ja julkaista kirja paikallishistoriasta. Ehkä haluat tallentaa kotikaupunkisi menneisyyden tuleville sukupolville, tai ehkä haluat pukea sanoiksi rakkautesi valitsemaasi paikkaan. Joka tapauksessa tuomalla paikallishistoriasta kertovan kirjan maailmalle autat säilyttämään alueen kulttuuriperintöä.
Mitä hyvä paikallishistoriallinen kirja voi tarjota:
- Se kokoaa yhteen perinteet ja kulttuuriset tavat, jotka muuten saattaisivat kadota.
- Se tuo esiin unohdettuja kertomuksia ja muistoja. Ilman kirjaasi ne saattaisivat jäädä kertomatta.
- Se vahvistaa paikkakunnan identiteettiä. Kun kirjasi tallentaa tapoja ja kulttuurisia perinteitä, voi kaikki tämä säilyä - myös tuleville sukupolville.
Paikallishistoriasta kertova kirja vahvistaa alueen yhteisöllisyyttä. Erityisesti nykyaikana, jolloin ihmiset ovat sosiaalisen median kautta yhteydessä koko maailmaan, paikallinen yhteenkuuluvuus on usein kadonnut. Jos kirjasi muistuttaa ihmisiä paikallisista perinteistä, sekä ikiomasta historiasta, luo se yhteenkuuluvuutta.
Ja tietysti paikallishistoriasta kertova kirja palvelee tiedon välittämistä: jos se on hyvin tehty (ks. 10 askelta kirjaasi), teos voi olla arvokas tietolähde kouluille, muille oppilaitoksille tai paikallishistoriasta kiinnostuneille ihmisille. Kirjasi avulla he voivat uppoutua paikan ja alueen historiaan ja siten kokea ja ymmärtää alueen historiaa ja kehitystä.
Miten paikallishistoriakirja voidaan rakentaa?
Olet ehkä pohtinut: Miten paikallishistoriasta kertova kirja kannattaa jäsentää? Ennen kuin aloitat tutkimustyön, on tärkeää rajata aihe ja päättää, mihin haluat keskittyä. Voit esimerkiksi kirjoittaa kylä- tai kaupunkikronikan. Paikkakunnan koosta riippuen voi olla järkevää tarkastella vain yhtä kaupunginosaa – tai koko aluetta, jos yksittäiset paikat ovat liian pieniä tai jakavat yhteisen historian. Keskeistä on, että määrittelet selkeästi, mitä aluetta kirjasi käsittelee, jotta et eksy liian laajaan aihepiiriin ja pysyt johdonmukaisena.
On myös mahdollista keskittyä sukukronikkaan, erityisesti jos on kyse perheestä, joka on vaikuttanut paikkakunnan historiaan sukupolvien ajan. Tämä lähestymistapa tuo mukanaan omia erityispiirteitään, joihin palaamme myöhemmin.
10 askelta paikallishistoriakirjan luomiseen
- Uppoudu aiheeseen:
Hyvä kronikka alkaa perusteellisella tutkimuksella. Käytä aikaa syventyäksesi historiaan kaikkine yksityiskohtineen. Vaikka et lopulta käyttäisikään kaikkea keräämääsi tietoa, on tärkeää hankkia laaja aineisto. Erityisesti henkilökohtaiset anekdootit, jotka eivät ehkä ensi silmäyksellä vaikuta merkittäviltä, tekevät teoksestasi elävämmän ja kiinnostavamman. Hyviä tietolähteitä ovat kirjastot, paikallisarkistot, kotiseutuyhdistykset sekä asukkaat, joilla on paljon kerrottavaa. - Valitse teema:
Kun olet saanut yleiskuvan aiheesta, päätä, mitkä teemat kirjassasi ovat keskeisiä. Haluatko keskittyä paikkakunnan perustamiseen vai sen perinteisiin? Aiotko esitellä merkittäviä henkilöitä vai tutkia paikallista arkkitehtuuria? Päätä, mitä haluat sisällyttää kirjaasi - ja mihin haluat vetää sisällöllisen rajan. - Luo rakenne:
Nyt on aika laatia alustava sisällysluettelo. Näin saat selkeän rungon, jonka pohjalta voit työstää eri osiot ja kirjoittaa varsinaiset tekstit. Päätä myös, haluatko esittää sisällön aikajärjestyksessä vai jaotella sen teemoittain. - Haastattele ihmisiä
Tutkimuksesi perusteella voit löytää mielenkiintoisia henkilöitä, joita voit haastatella kirjaasi varten. Kun annat ihmisten vaikuttaa kirjassasi, teoksesta tulee elävämpi ja aidompi. Hanki lupa haastattelun julkaisemiseen (ja mieluiten kuva henkilöstä). - Hanki kuvia:
Paikallishistoriasta kertova kirja hyötyy visuaalisista vaikutelmista. Vanhat valokuvat, kartat ja historialliset piirrokset tuovat menneisyyden eläväksi. Asukkaat saattavat omistaa valokuvia, ja paikallisarkistoista voi löytyä aarteita. Käytä aikaa kuvamateriaalin hankintaan – se kannattaa. - Kirjoitusprosessi:
Kun olet kerännyt riittävästi aineistoa paikallishistoriakirjaasi varten, on aika aloittaa kirjoittaminen. Rakenna kirja loogisesti eteneväksi ja vältä toistoa. Pidä myös huolta yhtenäisestä ja miellyttävästä kirjoitustyylistä. - Tarkista lähteet:
Ennen kuin lähetät käsikirjoituksesi ensimmäisille lukijoille tai toimittajalle, sinun kannattaa varata aikaa lähteiden tarkistamiseen. Paikallishistoriassa on erityisen tärkeää, että vuosiluvut ja nimet ovat oikein. Voit myös pyytää ulkopuolista tarkastajaa varmistamaan tietojen paikkansapitävyyden - Panosta oikolukuun ja taittoon:
Kun olet varma, että kaikki on sisällöltään oikein, on aika huolehtia tekstin laadusta. Kielenhuolto ja professionaalinen taitto tekevät kirjasta ammattimaisen ja lopputulos on korkeatasoinen. Voit hyödyntää hyväksi havaittuja BoD:n korjausluku- ja taittopalvelujamme. - Julkaise kirjasi:
Nyt kirjasi on valmis julkaistavaksi. Voit valita haluamasi julkaisuvaihtoehdon palveluvalikostamme. Käymme seuraavassa osiossa tarkemmin läpi erilaisia julkaisuvaihtoehtoja. - Markkinoi kirjaasi:
Nyt kirjasi on julkaistu, haluat sen myös saavuttavansa lukijansa. Hyödynnä kaikkia mahdollisia kanavia kirjasi markkinointiin. Paikallishistoriakirjan kohdalla kannattaa erityisesti ottaa yhteyttä paikallisiin lehtiin ja kirjakauppoihin. Myös sosiaalinen media voi olla tehokas markkinointityökalu.
BoD-kirjailijoiden kirjat
Kuinka julkaiset paikallishistoriasta käsittelevän kirjan?
Jos päätät julkaista kirjasi BoD:n kautta, on prosessi hyvin yksinkertainen: valitset oikean tuotteen ja haluamasi palvelut - me hoidamme loput. Näiden kolmen vaiheen avulla saat valmiin kirjan käteesi:
1. Suunnittele paikallishistorian kronikkasi:
- Valitse kirjan koko ja sidonta
- Suunnittele houkutteleva kirjan kansi
- Valitse paperilaatu
- Suunnittele nimiösivut (kannen otsikko, etusivu ja julkaisutietosivu).
- Suunnittele kirjan taitto
- Lisää kuvat ja grafiikat
2. Julkaise paikallishistorian kronikkasi:
- Luo ja tarkista painotiedostot
- Määrittele kirjasi myyntihinta & kirjailijapalkkiosi
- Listaamme kirjasi kirjakauppoihin ja verkkokirjakauppoihin
3. Markkinoi paikallishistorian kronikkaasi:
- Aseta markkinointitavoitteet
- Laadi markkinointitavoitteisiin perustuva suunnitelma (katso edellä olevat vaihtoehdot).
- Hyödynnä markkinointipalveluja tarjoavia yrityksiä
Jos tarvitset tukea tässä prosessissa tai projektin yksittäisissä vaiheissa, valitse sopivin BoD-palvelu: Valikoima on laaja "Tees se itse"-tuotteesta, jossa huolehdimme vain julkaisemisesta, Publish Premiumiin, joka sisältää yhteistyötä BoD:n ammattilaisten kanssa. Tutustu palveluihimme täältä.
Sukukroniikan erityispiirteet
Oletko miettinyt kirjoittaa kirjan perheestäsi tai jostakin muusta suvusta. Tämä voi olla kannattavaa, sillä se säilyttää muistoja ja auttaa ymmärtämään sekä käsittelemään omaa sukuhistoriaa.
Jos haluat kirjoittaa sukukronikan, voit noudattaa aiemmin mainittuja kymmentä askelta ja mukauttaa niitä tarpeen mukaan Se, kuinka paljon aineistoa voit hankkia ja kuinka laaja aihevalikoima on, riippuu kyseisestä suvusta: Asuiko perhe samassa paikassa sukupolvien ajan ja vaikuttiko se paikalliseen tapahtumahistoriaan? Onko suvulla pitkät perinteet omaava perheyritys? Jos näin on, painopiste on erilainen kuin melko pienessä perheessä, jossa ihmissuhteet ovat todennäköisemmin keskiössä.
Sukukronikan kirjoittamisessa pätevät samat periaatteet kuin paikallishistorian kirjassa: Kerää riittävästi tietoa, keskustele ihmisten kanssa, kokoa aitoa kuvamateriaalia ja kirjoita mukaansatempaavaa tekstiä – näin syntyy lopulta hyvä ja mielenkiintoinen kirja.
Usein kysytyt kysymykset
Voit itse päättää, haluatko kirjoittaa kyläkronikan, kaupunkikronikan, sukukronikan vai kokonaisen alueen kronikan. Menettelytapasi on aina sama – ainoastaan painopiste vaihtelee valitun kronikkatyypin mukaan.
BoD:llä voit valita useista eri palveluvaihtoehdoista: Julkaisemme kirjasi 79 eurolla ja varmistamme, että se on saatavilla monissa kirjakaupoissa.
Hyödynnä tutkimuksessa kaikki mahdolliset lähteet: kirjastot, arkistot, yhdistykset ja paikalliset asukkaat. Kun aloitat, löydät varmasti nopeasti uusia ja arvokkaita tietolähteitä.
Perusta on hyvä kirja, joka julkaistaan ammattimaisella laadulla – sen jälkeen voi aloittaa markkinoinnin. Ota yhteyttä paikallisiin myyntipisteisiin ja tiedostusvälineisiin, ja hyödynnä myös sosiaalista mediaa sekä tapahtumia kyseisellä paikkakunnalla saadaksesi näkyvyyttä ja tavoittaaksesi lukijoita.