Kirjan kirjoittaminen

  • Tuemme sinua kirjaprojektin kaikissa vaiheissa
  • BoD:hin luottaa jo yli 65 000 kirjailijaa
  • Luova vapaus ja riippumattomuus
Kirjan kirjoittaminen BoD:n avulla

Miksi kirjoitan?

Ensimmäinen kysymys, joka sinun tulisi esittää itsellesi heti alussa - jo ennen kuin aloitat kirjasi kirjoittamisen: Miksi kirjoitan?

Mikä on motivaatiosi? Miksi haluat kirjoittaa kirjan? Kenelle haluat kirjasi kohdistaa? Kirjoitatko vain itsellesi vai kirjamarkkinoille? Nämä kysymykset ovat tärkeitä, jotta voit selvittää, mikä on sinun ja kirjasi tavoite ja mitä toimenpiteitä (kuten markkinointia) sinun on toteutettava, jotta kirjasi tavoittaa oikean kohderyhmän.


Mitä ohjelmistoja tai työkaluja voin käyttää kirjan kirjoittamiseen?

Miten kirjoitan kirjan? On olemassa erilaisia ohjelmistoja ja työkaluja, joiden avulla voit jäsentää ajatuksiasi ja organisoida kirjoitusprosessin tehokkaasti. Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä esimerkkejä:

Maksuton

  • Google Docs
    Ilmainen, verkkopohjainen tekstinkäsittelyohjelma, jonka avulla useat kirjoittajat voivat työskennellä yhdessä. Kirjoittajana voit tallentaa ideoitasi sekä jakaa ja muokata asiakirjoja helposti.
  • Trello
    Tämä ohjelma on visuaalinen organisointityökalu, joka perustuu Kanban-käsitteeseen. Voit luoda kortteja, joilla voit jäsentää ideoita ja siirtää niitä suunnitteluvaiheesta toteutusvaiheeseen.

Maksullinen

  • Scrivener
    Ohjelma auttaa sinua kirjailijana jäsentämään ajatuksiasi ja tukee kirjoittamisprosessia. Scrivener tarjoaa kattavia toimintoja, jäsentelyvaihtoehtoja ja vientimahdollisuuksia.
  • Ulysses
    Tyylikäs kirjoitusympäristö, joka auttaa sinua organisoimaan ideasi ja pysymään keskittyneenä. Se mahdollistaa: häiriöttömän kirjoittamisen, merkintöihin perustuvan jäsentelyn ja pilvisynkronoinnin.
  • Evernote
    Tämä muistiinpano- ja organisointityökalu auttaa sinua kirjailijana keräämään, organisoimaan ja käyttämään helposti ideoitasi.
  • Word
    Word on hyväksi havaittu tekstinkäsittelyohjelma, jossa on käyttäjäystävällinen käyttöliittymä. Kirjailijoille se tarjoaa kattavat toiminnot tekstien kirjoittamiseen, muokkaamiseen ja muotoiluun. Grafiikan ja taulukoiden saumaton integrointi, oikeinkirjoituksen ja kieliopin tarkistus. Ohjelman laaja käyttö helpottaa yhteistyötä muiden kirjailijoiden kanssa. 

Oikeaa ohjelmistoa valittaessa on tärkeää ottaa huomioon omat tarpeet ja mieltymykset. Jotkut kirjoittajat suosivat yksinkertaisia tekstieditoreja, kun taas toiset haluavat kattavampia työkaluja, joissa on erityisiä suunnittelu- ja organisointitoimintoja. Mainitut työkalut voivat tukea kirjailijoita kirjoittamisprosessin eri vaiheissa.


Mihin genreen kirjani pitäisi kuulua ja mikä on kohdeyleisöni?

Kirjasi lajityypin ja kohderyhmän valitseminen on ratkaiseva askel halutessasi varmistaa, että kirjoituspyrkimyksesi ovat oikeansuuntaisia. Ensinnäkin sinun on hyvä mietiä, mikä sinua henkilökohtaisesti inspiroi. Mitkä aiheet tai genret kiehtovat sinua? Kirjoittaminen on sinulle helpompaa, jos se perustuu aiheeseen, josta olet innostunut.

Omien lukutottumustesi tarkastelun lisäksi analysoi kirjamarkkinoita: kartoita trendit ja suositut genret nähdäksesi mitä tällä hetkellä kysytään. Markkinoiden tunteminen voi auttaa sinua saamaan realistisen käsityksen siitä, miten kirjasi otetaan vastaan.

Kuka voisi olla potentiaalinen lukijasi? Analysoi kohdeyleisösi ominaisuuksia, kiinnostuksen kohteet ja mieltymykset markkinoidaksesi kirjaasi kohdennetusti. Löydä tasapaino: Kirjoita itsellesi, mutta pidä myös kohdeyleisösi tarpeet ja odotukset mielessä. Ihannetapauksessa kirjasi vetoaa sekä sinuun kirjailijana että lukijakuntaasi.

Jos olet epävarma, kokeile erilaisia ideoita ja genrejä. Kirjoita novelleja eri tyyleillä selvittääksesi, mikä vetoaa eniten sinuun ja mahdollisiin lukijoihin.

Hae lopuksi inspiraatiota muilta. Keskustele ideoistasi ystävien, perheenjäsenten tai kirjoittajaryhmien kanssa. Heidän palautteensa voi auttaa sinua näkemään erilaisia näkökulmia ja saamaan selkeän käsityksen siitä, mikä genre ja kohdeyleisö sopii parhaiten kirjallesi. Kirjoitusprojektit kehittyvät ajan myötä: tee muutoksia, jos huomaat kirjoitusprosessin aikana, että jokin toinen suunta sopii paremmin näkemykseesi.

Vinkkejä ja vihjeitä kirjaasi varten

Uutiset - Tapahtumat - Kirjasuositukset - Ohjeet - Kilpailut

Uutiskirjeeseen

Mistä aiheista haluaisin kirjoittaa?

Mahdollisena kirjailijana sinulla on lukemattomia aiheita. Aihevalintasi tulisi riippua kiinnostuksen ja innostuksen kohteistasi ja siitä, mikä sinua inspiroi. Seuraavassa on joitakin aiheita:

  • Henkilökohtaiset kokemukset
    Kirjoita oman elämäsi tapahtumista tai sinua muokanneista kokemuksista, kuten matkoista, haasteista, onnistumisista tai jopa arkisista kokemuksista.
  • Fantasia- ja Scifi-kirjallisuus
    Luo kiehtova maailma uusine todellisuuksineen, olentoineen tai teknologioineen. Tässä tyylilajissa voit päästää mielikuvituksesi valloilleen.
  • Historialliset romaanit
    Sukella menneisyyteen ja kerro historiallisiin tapahtumiin tai aikakausiin perustuvia tarinoita. Tämä vaatii usein perusteellista tutkimusta, jotta historiaa voidaan kuvata asianmukaisesti.
  • Dekkarit ja thrillerit
    Vangitse lukijasi salaperäisillä juonilla, odottamattomilla käänteillä ja jännityksellä.
  • Rakkausromaanit
    Tarkastele rakkauden ja ihmissuhteiden eri puolia. Rakkausromaanit voivat olla monenlaisia, romanttisesta dramaattiseen ja humoristiseen.
  • Hyvinvointi
    Jaa henkilökohtaisia näkemyksiä, vinkkejä ja neuvoja sellaisista aiheista kuin itsensä kehittäminen, motivaatio ja elämästä selviytyminen.
  • Yhteiskuntakritiikki ja yhteiskunnalliset kysymykset
    Käsittele ajankohtaisia yhteiskunnallisia ongelmia ja kerro tarinoita, jotka edistävät yleistä tietoutta tai herättävät pohdintaa.
  • Elämäkerrat ja muistelmat
    Jaa oma elämäntarinasi tai kirjoita inspiroivan henkilön elämäkerta.
  • Huumorikirjat ja vitsit
    Kirjoita humoristisia tarinoita, vitsejä tai anekdootteja, jotka saavat lukijat nauramaan.
  • Tieto- ja teknologiakirjat
    Hyödynnä tietämystäsi tietokirjan kirjoittamiseen. Tietokirjoille on usein ominaista perusteellinen tutkimus, selkeä jäsentely ja perusteellisen tiedon välittäminen, ja ne on suunnattu tietylle yleisölle.


Nämä ehdotukset ovat vasta alkua. Voit yhdistellä genrejä tai aloittaa täysin uuden suunnan. Anna omien kiinnostuksen ja inspiraation kohteidesi ohjata sinua luomaan kirja, joka on merkityksellinen sinulle ja jolla on samalla edellytykset koskettaa lukijoita.


Tekoäly työkaluna: Miten voin käyttää tekoälyä kirjoittaessani?

Tekoälyn (AI) integroiminen kirjoitusprosessiisi tarjoaa sinulle kirjailijana monenlaisia optimointimahdollisuuksia. Tekoälytyökaluja, kuten OpenAI:ta, ChatGPT:tä ja DeepMindiä, voidaan käyttää kirjoitusprosessin eri vaiheissa. Kirjailijana voit käyttää tekoälyä myös esimerkiksi nimiehdotusten tekemiseen, hahmojen kehittämiseen ja kohtauskuvausten luomiseen.

Tällä hetkellä tekoäly ei kykene täysin korvaamaan ihmisen luovuutta. Logiikan puutteet, juonen epäselvyydet ja tyylilliset ehdotukset ovat alueita, joilla tekoäly ei vielä toimi riittävästi. Näemme tekoälyn tällä hetkellä työkaluna, joka helpottaa kirjoittamista. Tekoälyn käyttö vaatii kuitenkin itsekuria, jotta emme eksyisi varsinaisesta aiheesta ja jotta se nähtäisiin pikemminkin apuvälineenä kirjoitusprosessissa. Kirjoitusavustaja ei voi korvata kustannustoimittajien asiantuntemusta - sen enempää kuin se voi korvata koelukijoiden henkilökohtaista palautetta. Samoin kuvageneraattori toimii enemmänkin Pinterestin kaltaisena mood board-työkaluna, eikä se voi korvata graafisen suunnittelijoiden tai kuvittajien työtä esimerkiksi laadukkaiden kirjan kansien ja taittojen luomiseksi.

Jos haluat lukea lisää kirjojen kirjoittamisesta tekoälyn avulla, lue blogiartikkelimme "Tekoälystä apua kirjan kirjoittamiseen".

Tekoäly voi olla loistava työkalu paremman tekstin kirjoittamiseen ja palautteen saamiseen. Kirjailijana sinun on kuitenkin hyvä tiedostaa, että tekoälyn käytöstä huolimatta vastuu laadusta ja virheettömyydestä säilyy sinulla. Valitettavasti kysymykset tekoälyn oikeudellisista näkökohdista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista kirjoitusprosessissa ovat edelleen vailla vastausta.


Tietokirja: Mitä minun on otettava huomioon suunnittelussa?

Tietokirjoja on erilaisia - ensinnäkin tietokirjoja, jotka antavat erikoisosaamista yleensä tiukasti rajatulta alalta. Toiseksi huomiota herättävät suositut tietokirjat; nämä ovat kirjoja, jotka käsittelevät merkityksellistä aihetta ja ilmaisevat selkeän mielipiteen. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ovat opaskirjat. Nämäkin ovat subjektiivisia, sillä ne perustuvat hyvin pitkälti kirjailijoiden kokemuksiin, ja niiden tukena on yleensä anekdootteja heidän elämästään.

Hyvin harvat laadukkaat tietokirjat ovat kirjoitettu ilman minkäänlaista suunnittelua tai tutkimusta. Tietty valmistautuminen on tässäkin tapauksessa tärkeää. Mutta miten tietokirjaa ylipäätään suunnitellaan? Mitä sinun on otettava huomioon tutkimusta tehdessäsi ja miten tietokirja eroaa romaanista? Ota selvää nyt!


Tietokirjojen suunnittelu: Kohderyhmä ja tutkimus

Aloitetaan yhdestä suunnittelun tärkeimmistä seikoista: tietokirjojen kohdalla on yhtä tärkeää kuin romaanien kohdalla rajata kohderyhmä etukäteen. Se, että kyseessä ovat aiheestasi kiinnostuneet ihmiset, ei riitä: voit esimerkiksi selvittää, kuinka paljon lukijakuntasi tietää jo kirjoittamastasi aiheesta. Lukevatko he kirjaasi ilman ennakkotietoja vai tuntevatko he aiheen ja etsivät vain erityisiä vinkkejä tietyiltä osa-alueilta? Esimerkiksi opaskirjat on suunnattu lukijoille, joilla on vain vähän tai ei lainkaan aiempaa tietoa aiheesta, kun taas klassisessa mielessä asiantuntijakirjat on suunnattu kokeneille alan asiantuntijoille, usein jollakin suppealla (erikois)alalla.

Toinen tärkeä seikka valmistautumisen kannalta on tutkimusaihe. Tutkimus on yksi tärkeimmistä asioista tietokirjaasi varten, eikä sillä tarkoiteta vain aiheesi perustutkimusta vaan myös markkinatutkimusta: Kuinka monta kilpailevaa kirjaa alallasi on jo olemassa? Minkä kokemuksen tai tietämyksen ansiosta sinulla on mahdollisuus kirjoittaa hyödyllinen tietokirja tästä aiheesta? Onko aiheesi edelleen ajankohtainen vai olisiko kirjasi ollut parempi julkaista viime vuonna? Tutki hieman, millaisessa asemassa kirja on julkaisun jälkeen ja miten voi vaikuttaa suunnitteluun.

Tämän lisäksi sinun tulisi tehdä myös jonkin verran aihekohtaista tutkimusta. Varmista, että lähteesi ovat ammattimaisesti kirjoitettuja etkä käytä mitä tahansa lähdettä, joka sattuu tukemaan mielipidettäsi. Jos todella käytät lähteitä kirjoittaessasi, luetteloi ne kirjasi lopussa. Sama koskee tekstejä, joista otat lainauksia. Mitä erikoistuneemmaksi tietokirjasi on tarkoitettu, sitä tärkeämpää on sisällyttää siihen lopullinen lähdeluettelo ja kuvitus.


Ajankohtaisuus, faktojen ja lukujen havainnollistaminen.

Haaste, jolta romaanit yleensä säästyvät, on aiheen vähenevä ajankohtaisuus. Varsinkin kun kyse on tunnusluvuista ja virstanpylväistä, voi käydä niin, että tietokirjasi katsotaan vanhentuneeksi jo kahden tai kolmen vuoden kuluttua, alasta riippuen. Jotta kirjasi pysyy ajankohtaisena sinun kannattaa ehdottomasti harkita uusien painosten julkaisemista.

Toinen seikka, jossa tietokirjat eroavat romaaneista on faktojen visualisointi: erityisesti numeroiden osalta on hyödyllistä visualisoida tiettyjä tietoja taulukoiden ja kaavioiden avulla. Romaaneissa käytetään kuvitukseen lähes yksinomaan kuvia. Tietokirjassa käytettyjen numeroiden visualisointi voi parantaa kirjaasi aihealueesta riippuen.


Kaunokirjallisuus: Mitkä ovat kirjani hahmot?

Kirjan hahmojen kehittäminen on ratkaiseva vaihe romaanin tai tarinan kirjoittamisessa. Hyvin laaditut hahmot vaikuttavat merkittävästi tarinan syvyyteen ja vetovoimaan. Seuraavassa on 10 keskeistä tekijää, jotka kannattaa ottaa huomioon hahmoja kehitttäessä:

  1. Määritä perustiedot
    Nimi, ikä, sukupuoli, ammatti jne. Määritä hahmosi perustiedot, jotta sinulla on lähtöasetelma.
  2. Ulkoiset piirteet
    Kuvaile hahmojesi ulkonäköä. Kiinnitä huomiota fyysisten piirteiden lisäksi myös vaatetukseen ja muihin ulkoisiin yksityiskohtiin.
  3. Sisäiset ristiriidat ja motiivit
    Mieti, millaisia sisäisiä ristiriitoja hahmoillasi voisi olla. Mitkä motiivit ohjaavat heitä? Tämä voi olla heidän tekojensa ja päätöstensä liikkeellepaneva voima.
  4. Taustatarina
    Kehitä hahmoillesi taustatarinat. Mistä he ovat kotoisin? Mitkä tapahtumat ovat muokanneet heitä? Tämä vaikuttaa heidän persoonallisuuteensa ja tekoihinsa.
  5. Vahvuudet ja heikkoudet
    Jokaisella hahmolla pitäisi olla vahvuuksia ja heikkouksia. Tämä tekee heistä realistisempia ja antaa heille mahdollisuuden toimia aidosti eri tilanteissa.
  6. Suhteet muihin hahmoihin
    Mieti, miten hahmosi liittyy tarinan muihin hahmoihin. Millaisia suhteita heillä on? Ristiriidat ja ystävyyssuhteet lisäävät hahmojen monimutkaisuutta.
  7. Kehitys
    Suunnittele hahmosi kehitys tarinan kuluessa. Mitä muutoksia hän/he käyvät läpi? Hahmon kehitys lisää tarinasi syvyyttä ja jännitettä.
  8. Ainutlaatuiset ominaisuudet ja piirteet
    Mieti, mikä tekee hahmostasi ainutlaatuisen. Tämä voi olla erityiskykyjä, omituisuuksia, puhetapoja tai muita luonteenpiirteitä.
  9. Vuoropuhelutaidot
    Varmista, että hahmoillasi on erilaisia puhetapoja ja dialogityylejä. Tämä auttaa erottamaan heidän persoonallisuutensa toisistaan.
  10. Tunnepito
    Luo tunneside lukijoiden ja hahmojesi välille. Saa heidät tuntemaan sympatiaa ja myötätuntoa esittämällä aidosti hahmojen tunteet ja ajatukset.

Kirjahahmojen kehittäminen on tärkeä vaihe romaanin tai tarinan kirjoittamisessa. Oletko valmis herättämään hahmosi henkiin?  Antaa mennä!

Kaunokirjallisuus: Mikä ympäristö sopii tarinalleni?

Tarinasi tapahtumapaikkoja kehitellessäsi on tärkeää noudattaa huolellista ja harkittua lähestymistapaa. Jotta kuvausympäristösi olisivat aitoja, aloita perusteellisella taustatutkimuksella, olipa kyse sitten todellisista paikoista tai kuvitteellisista maailmoista. Minkä ilmapiirin ja tunnelman haluat saavuttaa? Ota mukaan erityisiä yksityiskohtia, jotka herättävät paikan eloon.

Aitous saavutetaan yksityiskohdilla, joten älä kuvaile vain itsestäänselvyyksiä vaan myös hajuja, ääniä ja muita ominaisuuksia. Mieti, miten paikka muuttuu ajan myötä, olipa kyse sitten historiallisista tapahtumista, vuodenajoista tai vuorokaudenajoista. Varmista, että ympäristö liittyy hahmoihin ja vaikuttaa heidän toimintaansa.

Käytä vastakohtia tarinasi monitahoisuuden lisäämiseksi joko eri paikkojen kautta tai osoittamalla muutoksia samassa paikassa. Tee ympäristöstä aktiivinen osa juonta - se voi luoda konflikteja, helpottaa muutoksia tai toimia vertauskuvana.

Jos luot fiktiivisen maailman, määrittele tälle maailmalle selkeät säännöt ja logiikka. Kuvaile ympäristöä hahmojesi näkökulmasta henkilökohtaisen yhteyden luomiseksi. Pyydä palautetta muilta lukijoilta tai kirjoittajilta varmistaaksesi, että kuvauksesi ovat vaikuttavia. Jatkuvuus on myös tärkeää - varmista, että kuvausympäristösi kuvaukset pysyvät johdonmukaisina.

Vinkki: Visuaalinen kartoitus kirjasi tapahtumapaikkojen kehittämiseksi

Hyödyllinen vinkki aloitteleville kirjailijoille on käyttää visuaalisia apuvälineitä, kuten Canvaa tai Pinterest-tauluja, tapahtumapaikkojen (erityisesti kaupunkien) parempaa visualisointia varten. Luo Canvan avulla digitaalinen tunnelmataulu, joka sisältää kuvia arkkitehtuurista, kaduista ja aukioista. Tai kerää Pinterestin avulla inspiraatiota todellisista kaupungeista. Nämä visuaaliset viittaukset voivat auttaa sinua vangitsemaan kaupungin estetiikan selkeämmin ja samalla toimia inspiraationa kirjoitusprosessin aikana. Visualisoi ilmapiiri, vangitse tunnelma, jotta voit kehittää johdonmukaisen ja eloisan kuvauksen ympäristöstäsi tarinaan sopivaksi.

Kaunokirjallisuus: Mitä minun on otettava huomioon kirjoitustyylin, vuoropuhelun ja kerronnan muodon suhteen?

Kirjasi kannalta on ratkaisevan tärkeää, että löydät oman kirjoitustyylisi. Kokeile eri tyylejä autenttisuuden saavuttamiseksi ja oman tyylisi löytämiseksi. Jotta kohtaukset ja hahmot heräävät eloon, selkeä ja ytimekäs sanamuoto on tärkeää, samoin kuin kuvainnollisen kielen käyttö. Selvitä, onko sinulla taipumus kuvata tapahtumia, hahmojasi ja heidän ympäristöään liian yksityiskohtaisesti vai liian epämääräisesti.

Vuoropuhelun pitäisi kuulostaa luonnolliselta ja vastata ihmisten puhetapaa. Käytä sitä mieluummin tunteiden ja tietojen osoittamiseen kuin pelkkään selittämiseen. Vaihtele hahmojen puhetapaa, jotta jokaisella hahmolla on oma äänensä. Tarkista vuoropuhelusi: Puhuvatko hahmosi todella niin kuin ihmiset puhuisivat, vai kuulostavatko he puisevilta? Puhuvatko he liikaa pikkujuttuja, jotka eivät kiinnosta lukijaa ja joilla ei ole merkitystä tarinan kannalta? Lue kirjoittamasi vuoropuhelu ääneen, mieluiten yhdessä koelukijoiden kanssa, ja tarkista vuoropuhelun laadukkuus. Jos haluat lukea lisää vuoropuhelun maailmasta, käy blogissamme lukemassa artikkeli "Miten vuoropuhelua kirjoitetaan?".

Kerronnan muodon osalta sinun on päätettävä, haluatko kertoa tarinan ensimmäisen persoonan näkökulmasta vai kolmannen persoonan näkökulmasta. Valitse tarinallesi parhaiten sopiva aikamuoto - mennyt tai nykyhetki. Kokeile tapahtumien tempoa tunnelman luomiseksi tarinaan. Varmista kuitenkin, että kerronnan näkökulma ja aikamuoto eivät muutu mielivaltaisesti kirjan kuluessa.

Harjoitus tekee mestarin: Kirjoita säännöllisesti parantaaksesi tyyliäsi. Ensimmäinen luonnos on harvoin täydellinen, joten varaa aikaa korjauksiin tekstin hiomiseksi. Kirjoittamisen luova prosessi on yksilöllinen, joten löydä oma tiesi.

Elevator Pitch & Outline: Miten kehitän juonen?

Elevator pitch on ytimekäs tiivistelmä projektista, ideasta tai henkilöstä. Käytä tätä menetelmää luodaksesi lyhyehkön tiivistelmän kirjastasi, joka kannustaa lukijoita ostamaan kirjasi. Elevator pitch on yleensä vain kahdesta kolmeen lausetta tai vaihtoehtoisesti 30-60 sekuntia (hissimatka), jossa vakuutat jonkun aiheestasi tai tarinastasi. Sinulla on siihen mennessä pitänyt esitellä kirjasi lyhyesti ja ytimekkäästi. Oletko jo kokeillut tätä? Etkö? Kokeile tätä pientä harjoitusta. Monet kirjailijat tekevät sen virheen, että he vastaavat aivan liian pitkästi kysymykseen, mistä heidän kirjansa kertoo. Mieti sen sijaan etukäteen, miten voit luoda jännitystä muutamalla sanalla. Tätä varten on tärkeää tuntea kirjasi juoni.

Nyt kun tiivistelmäsi on valmis, seuraava vaihe on hahmotelman, outlinen, työstäminen. Hahmotelma on jäsennelty ja tiivistetty yleiskatsaus tai rakenne kirjasta. Hahmotelma on eräänlainen tiekartta kirjan juonesta ja tärkeimmistä tapahtumista. Se sisältää yleensä tärkeimmät luvut, keskeiset tapahtumat, käännekohdat ja usein myös lyhyet kuvaukset tärkeimmistä kohtauksista. Kirjailijat käyttävät hahmotelmia järjestääkseen ideansa, suunnitellakseen juonen ja varmistaakseen, että tarinalla on selkeä ja looginen rakenne, ennen kuin he aloittavat kirjoittamisen.


Miten aloitan kirjoittamisen?

Kirjoitusprosessin alku on usein täynnä haasteita. Ensimmäistä luonnosta kirjoittaessa on ratkaisevan tärkeää uskaltaa aloittaa ilman täydellisyyden paineita. Anna sanojen virrata vapaasti, älä keskity liikaa kielioppiin tai tyyliin. Ensimmäisessä luonnoksessa on kyse siitä, että saat ajatuksesi paperille.

Aseta selkeät tavoitteet ja jaa kirjasi hallittaviin osiin. Kirjoita keskeytyksettä, keskity juoneen ja luonnostele hahmot. Tämä karkea luonnos muodostaa tarinasi perustan.

Usko itseesi ja siihen, että tekstisi on kertomisen arvoinen. Itsekriittisyys on normaalia, mutta sen ei pitäisi estää sinua kirjoittamasta ideoitasi ylös. Suunnittele taukoja saadaksesi uusia näkökulmia ja kehittääksesi oma, yksilöllistä  ääntäsi kirjailijana. Ensimmäisen luonnoksesi ei tarvitse olla täydellinen - se on ihan ok. Tavoitteena on saada se valmiiksi. Pidä hauskaa luovuutesi vapauttamisessa ja ole kärsivällinen prosessin kanssa. Epäröitkö vielä? Silloin blogikirjoituksemme"5 vinkkiä kirjoittamisen aloittamiseen" auttaa sinua varmasti.

Kirjan lajityylistä - romaanista, lastenkirjasta tai tietokirjasta - riippuen on sekä erityispiirteitä että yhtäläisyyksiä, jotka sinun kannattaa pitää mielessä kirjoittaessasi. Paras tapa kirjoittaa tietokirjaa on luoda jokaiselle luvulle punainen lanka ja seurata sitä. Kuten huomaat, olet kuullut tämän vinkin myös kaunokirjallisuuden kirjoittamiseen. Kaunokirjallisuutta kirjoittavat kirjailijat voivat kuitenkin valita, suunnittelevatko he etukäteen vai intuitiivisesti kirjoittaessaan, tietokirjaa kirjoittaessasi kannattaa aina edetä suunnitelman pohjalta. Tietokirjoissa on vielä olennaisempaa kuin romaaneissa, että jokainen luku palvelee tiettyä tarkoitusta ja laajentaa lukijakuntasi tietämystä, muuten heidän ei tarvitsisi lukea kirjaasi.

Muuten: Kirjoita autenttisesti, pysy ajan hermolla ja kuluta muita aiheeseesi liittyviä tietokirjoja! Varmista, ettei kirjasi sisällössä ole aukkoja tai ristiriitoja, ja varmista, että olet tutkinut aihetta kunnolla ja tarkistanut sen huolellisesti. Lue lisää yksityiskohtaisesta blogiartikkelistamme tietokirjan kirjoittamisesta.

Miten kehitän kirjoitusrutiiniani?

Haaveiletko oman kirjan kirjoittamisesta, mutta et tiedä, miten löytäisit siihen aikaa? Työn tai opiskelun lisäksi perheesi haluaa viettää aikaa kanssasi ja tuntuu, että kaikki haluavat jotain samaan aikaan - vaikka haluaisit kirjoittaa kirjaasi? Onkin tärkeää, että asetat itsellesi kiinteät päivämäärät kirjoittamiselle.

Onko sinulla tunti aikaa iltapäivällä töiden jälkeen? Täydellistä, varaa tämä aikaväli tapaamiseksi ja istu alas työstämään käsikirjoitustasi.

Vaikka sinulla olisi vain 10, 20 tai 30 minuuttia päivässä aikaa kirjoittaa: Jokainen sana, jokainen lause tuo sinut lähemmäs tavoitettasi kirjoittaa kirjasi. Mitä säännöllisemmin kirjoitat, sitä rutiininomaisemmin pystyt uppoutumaan käsikirjoitukseesi ja löytämään "oikeat sanat".


Kirjoitusharjoituksia: Miten ratkaisen kirjailijan lukon?

Jokainen kirjailija tuntee sen: joskus pää tuntuu tyhjältä ja kaikki tähän mennessä paperille kirjoittamasi sanat kuulostavat vääriltä.

Jos inspiraatio puuttuu, auttaa päästä pois työpöydän äärestä. Kävele raittiissa ilmassa tai istahda kahvilaan. Tarkkaile luontoa, kuuntele keskusteluja viereisessä pöydässä ja anna mielesi vain vaeltaa.

Kun otat hieman etäisyyttä käsikirjoitukseen, uudet ideat palaavat mieleesi.  Vaihda ajatuksia muiden kirjailijoiden, ystävien tai perheenjäsenten kanssa, sekin auttaa.

Pienet kirjoitusharjoitukset ovat loistava lisä kirjoitusrutiineihisi ja auttavat silloin, kun taas kerran vain katselet vilkkuvaa kursoria kirjoitusohjelmassasi. Jos näet tehtävän, josta pidät, kirjoita yksinkertaisesti dialogi, lyhyt tarina tai ajatuksesi siitä ylös ja jatka sitten käsikirjoituksen parissa.


Tarkistus- ja viimeistelyvaihe

Pieni, mutta hyvin merkittävä sana "LOPPU" on usein käsikirjoituksen viisi viimeistä kirjainta. Pitkän matkan jälkeen tulee varmasti se mahtava tunne: "Kirjani on vihdoin valmis!"

Ennen kuin heitämme riemuiten kuvitteellisia konfetteja ilmaan, meidän on hyvä pysähtyä hetkeksi, sillä: kirjoittamisen päättyminen on myös kirjan julkaisemisen alku. Kerromme, mitä vaiheita sinun tulisi ottaa, jotta kirjastasi tulee todella hyvä kirja.


Miten tarkistan kirjani?

Kirjan tarkistaminen on ratkaiseva vaihe kirjoitusprosessissa. Varaa aikaa jokaisen luvun huolelliseen tarkistamiseen luku luvulta keskittyen sujuvuuteen, selkeyteen ja johdonmukaisuuteen.

Varmista, että juoni etenee saumattomasti, jotta lukijat voivat kulkea tarinan läpi vaivattomasti. Käytä selkeää ja ytimekästä kieltä niin viestisi välittyy selkeästi. Varmista, että hahmot, juonenkäänteet ja teemat pysyvät johdonmukaisina ja luovat harmonisen kokonaiskuvan.

Tarkistaminen vaatii monesti useita läpikäyntejä. Keskity kussakin läpikäynnissä eri näkökohtiin - kokonaisvirrasta kielen hienouksiin ja hahmojen kehittämiseen. Käytä tätä tilaisuutta tarinasi hiomiseen. Käytä aikaa jokaisen luvun tarkistamiseen, kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen. Tarkistaminen on luova prosessi, joka voi nostaa tarinasi uudelle tasolle.


Miten saan tehokasta palautetta koelukijoilta?

Kun olet saanut käsikirjoituksesi valmiiksi, on aika pyytää palautetta koelukijoilta. Koelukijat eivät korvaa kustannustoimitusta tai oikolukua, mutta he voivat antaa sinulle hyödyllisiä vinkkejä ja mielipiteitä tarinastasi. Kysy koelukijoiltasi erityisesti tietyistä aiheista, kuten hahmoista ja niiden kehityksestä, yksittäisistä luvuista, kirjasi jännitteestä, käsikirjoituksesi rakenteesta tai kerronnan tyylistä.

Pyydä palautetta lukijoilta myös kirjoitusprosessin aikana, jos olet epävarma tietyistä kohdista. Näin saat nopeammin selville, miten tarinasi otetaan vastaan ja mihin sinun on tehtävä parannuksia. Koelukijat voivat myös auttaa sinua, jos et osaa päättää juonen kehittelyn aikana suuntaan tai toiseen. Kysy ja vaihda ideoita heidän kanssaan!


Omatoiminen korjaus, kustannustoimitus ja korjausluku: miten julkaisen ammattimaisen kirjan?

Kuten luultavasti tiedät, mitä perusteellisemmin käsikirjoitus tarkistetaan, sitä paremmaksi se tulee. Tämä ei koske vain omia tarkistuksiasi tai koelukijoilta saatua palautetta: kustannustoimittajien tekemät korjaukset ja ehdotukset sekä heidän antamansa palaute tekevät kirjastasi ammattimaisen.

Kustannustoimituksessa kirjasi korjataan kielellisesti ja sisällöllisesti. Kustannustoimittaja tarkistaa esimerkiksi, onko sisältö kirjoitettu kirjallisuuden lajille ja ikäryhmälle sopivalla tavalla, lisäksi saat palautetta tarinasi kokonaiskehityksestä, juonesi logiikasta ja hahmojesi kehityksestä.

Kirjailijapalvelu-tiimimme keskustelevat kanssasi erityisistä toiveista ja näkökohdista, joihin toimituksessa on kiinnitettävä erityistä huomiota. Tiimi luovuttaa käsikirjoituksesi kokeneille kustannustoimittajille. Olemme työskennelleet samojen kustannustoimittajien kanssa jo vuosia, joten voimme taata korkean laadun. Valintaprosessin aikana tarkastelemme, mikä toimitustyyli sopii parhaiten kirjaprojektillesi.

Suosittelemme myös ammattitaitoista korjauslukua, jotta tekstissä havaitaan oikeinkirjoitusvirheet, kielioppivirheet ja virheelliset välimerkit. Vain näin lukijat voivat uppoutua tarinaan tai kirjasi aihepiiriin ilman, että kirjoitus- ja oikeinkirjoitusvirheet häiritsevät heitä.


Yhteenveto

Aika paljon tietoa, eikö? Tiedämme tarkalleen, miltä tuntuu, kun työskentelet kirjaprojektin parissa ja mieli tulvii ajatuksia ja tietoa. Kun haaveena on oma kirja, lopulta jokainen ymmärtää, että kyse on muustakin kuin "vain kirjan kirjoittamisesta".

Mutta ennen kuin lopetamme, tiivistetäänpä lyhyesti kirjan luomisen neljä vaihetta:

  • Kirjan suunnittelu: mieti sisältöä, ainutlaatuisuutta ja kohdeyleisöä, jolle kirjoitat.
  • Kirjoita, kirjoita, kirjoita: Hyvä dialogi, johdonmukainen kerronta ja realistiset hahmot ovat yhtä tärkeitä kaunokirjallisuudessa kuin asianmukainen tutkimus ja rakenne ovat tietokirjoissa.
  • Löydä rutiinisi: Mitä säännöllisemmin työstät käsikirjoitustasi, sitä helpompaa on saada kirjasi valmiiksi. Kirjoitusharjoitukset auttavat sinua selviytymään kirjoitusjumista.
  • Ja lopulta: Vain käsikirjoituksesi tarkistaminen tekee siitä lukijat vakuuttavan kirjan. Hyödynnä koelukijoiden palautetta ja ammattiapua kirjasi muokkaamisessa ja oikolukemisessa.

Kirjailijana tarvitset hyvän annoksen intohimoa ja rakkautta kirjaprojektiasi kohtaan, mutta vähintään yhtä paljon sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja aikaa. Siksi voi olla hyödyllistä, jos vaihdat ajatuksia muiden kirjailijoiden kanssa.  Myös kirjan kirjoitusta koskevat workshopit voivat auttaa sinua ammattimaistumaan ja antaa tukea. Muistathan: me autamme sinua, jos tarvitset apua, ja tuemme sinua omakustannusalan asiantuntijoidemme avulla – oli kyse siten kustannustoimituksesta, korjausluvusta ja kirjan kannen suunnittelusta.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä BoD:sta ja kirjaprojektiisi liittyen, ota yhteyttä tiimiimme.

Jos sinulla on kysyttävää kirjailijapalveluistamme, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen info@bod.fi tai soita numeroon +358 (0)9 2516 6349.

BoD Instagram:ssaTilaa BoD UutiskirjeBoD YoutubessaBoD Facebook:ssa