Kirjoita ja julkaise elämäkerta

  • Tee kirja, joka säilyy sukupolvien ajan ja kertoo erityisen ihmisen elämästä.
  • Opi rakenteesta, tutkimuksesta ja siitä, mitä elämäkertaa kirjoittaessa on muistettava.
  • Autamme sinua julkaisemaan elämäkertasi palveluidemme avulla.

Mitä elämäkerrat ovat?

Elämäkerrat, olivatpa ne sitten itse kerrottuja tai toisesta henkilöstä kirjoitettuja, ovat muutakin kuin tapahtumien ja päivämäärien kronologinen järjestys. Ne ovat eläviä muotokuvia – todellisten kokemusten ja muistojen aarreaitta!

On monia syitä, miksi elämäntarinoita kannattaa paitsi kirjoittaa myös julkaista ja jakaa ne maailman kanssa:

  1. Vangitse pala historiaa: Kuka, jos et sinä, olisi parempi säilyttämään tarinasi tai jonkun sinua kiehtovan henkilön tarinan jälkipolville? Jokainen elämäkerta ei ole vain kertomus yksilöllisistä kokemuksista, vaan myös heijastus ajan hengestä ja aikakaudesta, johon se sijoittuu. Sanasi voivat auttaa herättämään henkiin henkilökohtaisten kokemusten lisäksi myös tuon ajan kulttuurisen ja historiallisen kontekstin.
  2. Pysyvä perintö: Luo teos, joka säilyy sukupolvien ajan ja välittää sinun tai jonkun erityisen ihmisen kokemuksia eteenpäin.
  3. Jaa elämänkokemusta: Parhaat opit ovat usein toisten kokemuksia. Kertomuksesi voi olla korvaamaton voimavara tai inspiraation lähde, joka jättää pysyvän vaikutuksen.
  4. Tavoita muut: Jaa onnistumisesi, haasteesi ja kaikki siltä väliltä saadaksesi yhteyden muihin. Harva asia on palkitsevampaa kuin se, että joku löytää itsensä tarinastasi ja tuntee tullevansa ymmärretyksi.
  5. Henkilökohtainen pohdinta: Omasta tai jonkun muun elämästä kirjoittaminen voi olla loistava tapa reflektoida ja ymmärtää sekä kokea henkilökohtaista kasvua.

Näin se toimii: Kolme askelta elämäkertaasi

  1. Kirjaudu sisään: Luo "myBoD"-käyttäjätili helposti ja nopeasti ja aloita kirjaprojektisi. Järjestelmäämme rekisteröityminen on maksutonta. Rekisteröitymisen jälkeen voit seuraavassa vaiheessa valita sopivan palvelun kirjaasi varten.
  2. Valitse palvelu: Kun olet luonut uuden kirjaprojektin, valitse valikoimastamme sinulle sopiva palvelu. Riippuen yksilöllisistä tarpeistasi ja siitä, kuinka paljon tukea haluat kirjasi toteuttamiseen, valittavana on erilaisia vaihtoehtoja. Lisätietoa aiheesta löydät kohdasta "Hinnat".
  3. Lataa teksti ja kansi: Seuraavaksi sinun tulee ladata teksti- ja kansitiedostot PDF-muodossa myBoD-käyttäjätilillesi. Näin valmistelet kaiken painamista varten. Jos sinulla ei ole vielä kantta kirjallesi, se ei ole ongelma! Maksuton verkkotyökalumme "easyCOVER" auttaa sinua luomaan räätälöidyn ja houkuttelevan kannen, muutaman klikkauksen avulla. Voit myös valita yksilöllisiä kansimalleja laajasta "Kansipalvelu Plus"-valikoimastamme tai antaa graafikkomme luoda henkilökohtaisen, ammattimaisen kannen "Kansipalvelu Premium"-palvelun avulla.
    Lisätietoja löydät kohdasta "Palvelut".

Aloita nyt

Elämäkerran ja omaelämäkerran välinen ero

Elämäkerta

Elämäkerta on kirja, joka käsittelee henkilön elämää ja työtä. Sen voi kirjoittaa kuka tahansa. Se on usein kirjoitettu kolmannessa persoonassa, ja siinä käsitellään kaikki tärkeät elämäntapahtumat kronologisessa järjestyksessä syntymästä elämäkerran kirjoittamisajankohtaan. Termiä "elämäkerta" (biography) käytetään yleisnimityksenä erilaisille henkilön elämästä kertoville kirjallisille teoksille. Se on johdettu muinaiskreikan sanasta "bios", joka tarkoittaa "elämää".

Omaelämäkerta

Ero omaelämäkertaan on elämäkerran kirjoittajassa. Jos kirjoitat henkilöstä ja hänen elämästään (huom. todellisesta henkilöstä ja tosiasioista - ei keksitystä tarinasta!), kirjoitat elämäkerran. Jos kuitenkin kirjoitat omasta elämästäsi, kokemuksistasi ja itsestäsi, kirjoitat omaelämäkerran. Omaelämäkertaan (autobiography) liittyvä sana "auto" tulee antiikin kreikasta ja tarkoittaa "itseä".

Vinkkejä ja niksejä elämäkerran kirjoittamiseen: Tehokas tutkimustyö

Elämäkerran kirjoittaminen, olipa se sitten oma- tai elämäkerta toisesta henkilöstä, vaatii paitsi intohimoa tarinoita kohtaan myös vankan pohjan tutkimustyölle. Koska henkilön aito ja vaikuttava kuvaaminen edellyttää hyvää perehtymistä aiheeseen, on tärkeää olla mahdollisimman tietoinen aiheesta. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit järjestää tutkimuksesi tehokkaasti ja asianmukaisesti:

  1. Henkilökohtaiset haastattelut: Keskustele henkilön kanssa, josta haluat kirjoittaa, tai sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat tunteneet hänet. Joskus on myös hyvä kääntyä asiantuntijoiden puoleen eli sellaisten ihmisten puoleen, jotka tuntevat erityisen hyvin aikakauden, johon tarinasi sijoittuu, tai persoonallisuuden, josta kirjoitat. Omaelämäkertojen kohdalla kannattaa myös keskustella perheenjäsenten, ystävien ja kumppaneiden kanssa, jotta he voivat kertoa unohtuneita yksityiskohtia tai uusia näkökulmia.
  2. Julkiset arkistot ja kirjastot: Ne ovat aarrearkkuja täynnä tietoa, joka odottaa löytämistään. Historialliset sanomalehdet, aikakauslehdet ja asiakirjat voivat auttaa sinua ymmärtämään paremmin aikaa ja asiayhteyttä, jossa henkilö eli.
  3. Verkkotutkimus: Käytä verkkotietokantoja, digitaalisia kirjastoja ja tutkimussivustoja. Ole kuitenkin varovainen perustelemattomien tietojen kanssa, erityisesti vahvistamattomilta verkkosivustoilta.
  4. Historiallinen yhteys: On tärkeää tarkastella henkilön elämäntapahtumia ajan kontekstissa. Kysy itseltäsi esimerkiksi: Miten ajan historia vaikutti henkilön kokemuksiin ja päätöksiin?
  5. Parempi katsoa kuin katua: Tarkista aina lähteiden uskottavuus. Jos mahdollista, tukeudu aina useisiin lähteisiin tosiasioiden vahvistamiseksi!
  6. Kunnioita yksityisyyttä: Kerätessäsi tietoja erityisesti vielä elossa olevista ihmisistä, muistathan kunnioittaa heidän yksityisyyttään ja ihmisarvoaan.

Perusteellinen tutkimustyö antaa elämäkerrallesi syvyyttä ja uskottavuutta. Se mahdollistaa tarinan kertomisen, joka on paitsi mielenkiintoinen myös aito ja vakuuttava.

Rakenne, kerrontanäkökulma ja aikamuoto: Näin suunnittelet elämäkerran rakenteen

Elämäkerran kirjoittaminen on taidetta, jossa ratkaisevaa on paitsi sisältö myös sen muoto. Se, miten tarina on esitetty, paljastaa usein eron hyvän ja erinomaisen elämäkerran välillä. Tässä on joitakin kohtia, jotka tulisi ottaa huomioon elämäkertoja kirjoittaessa:

  1. Elämäkerran rakenne:

    • Kronologinen: Yleisin tapa kirjoittaa elämäkerta on kertoa se kronologisessa järjestyksessä. Tämä tarkoittaa, että tapahtumat kerrotaan siinä järjestyksessä, jossa ne tapahtuivat. Aloitetaan esimerkiksi syntymästä tai varhaislapsuudesta ja edetään kuvatun henkilön nykyhetkeen tai elämän loppuun. Tämä sopii erinomaisesti siihen, että lukija voi seurata henkilön elämänkaarta ja kehitystä.
    • Temaattinen: Tässä tapahtumia ei kuvata ajallisesti vaan pikemminkin teemoittain tai elämänalueiden mukaan. Kertomus voidaan esimerkiksi jakaa koulutusta, perhettä, uraa jne. käsitteleviin lukuihin. Tämä rakenne sopii erityisen hyvin, jos tietyt elämänvaiheet tai tapahtumat ovat erityisen tärkeitä ja niitä on käsiteltävä yksityiskohtaisesti.
    • Retrospektiivinen: Tässä muodossa henkilön elämää tarkastellaan myöhemmästä näkökulmasta. Usein keskitytään erityisesti tiettyyn tapahtumaan ja sen vaikutukseen. Elämäkerta alkaa usein nykyhetkestä tai merkittävästä myöhemmästä elämänvaiheesta ja katsoo taaksepäin menneisiin kokemuksiin. Tämä voi luoda jännitystä ja herättää uteliaisuutta.
       
  2. Kertomustyyli ja näkökulma:

    • Ensimmäisen persoonan ("minä") näkökulma on erityisen yleinen omaelämäkerroissa. Kerronta ensimmäisessä persoonassa mahdollistaa syvällisen näkemyksen päähenkilön ajatuksiin ja tunteisiin, sillä henkilö kertoo tarinansa itse. Näin luodaan suora yhteys lukijaan.
    • Kolmas persoona ("hän"): kerronta kolmannessa persoonassa sopii hyvin muiden kirjoittamiin elämäkertoihin. Se mahdollistaa objektiivisemman kuvauksen, koska tarina kerrotaan ulkopuolisen näkökulmasta.
      Tämä antaa tekstille ammattimaisemman sävyn ja viestii tietystä asiantuntemuksesta.
       
  3. Aikamuodot:

    • Imperfekti (mennyt aikamuoto): Elämäkerroissa yleisin aikamuoto on mennyt aikamuoto, koska se esittää kerrotut tapahtumat päättyneinä. Se luo pohdiskelevan sävyn ja antaa lukijalle tunteen, että tapahtumat ovat menneisyydessä.
    • Preesens (nykyhetki): Nykyhetken aikamuotoa voidaan käyttää satunnaisesti, jotta tietyt tapahtumat tuntuisivat elävämmiltä tai sitouttaisivat lukijan voimakkaammin tapahtumiin. Siksi preesens sopii erityisen hyvin dramaattisiin tai ratkaiseviin hetkiin.
      Tätä aikamuotoa käytetään myös aikalaistodistuksissa (esim. kirjeet) ja retrospektiivissä, mukaan lukien nykyhetkestä käsin tehdyt kommentit.

Oikean rakenteen, näkökulman ja aikamuodon löytäminen on kuin sopivan kehyksen valitseminen taideteokselle. Se voi tukea tarinaa, jonka haluat kertoa ja antaa lukijakunnalle syvemmän ymmärryksen ja yhteyden kuvattavaan henkilöön. Parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseksi onkin hyvä huomioida ylläolevat asiat.

Elämäkerran kirjoittaminen: Miksi jäsentely on niin tärkeää

Elämäkerta kertoo ainutlaatuisen henkilökohtaisen tarinan, tarjoaa faktoja ja tuo lukijan lähelle ihmistä. Ennen kuin aloitat elämäkerrran kirjoittamisen, tulisi sinun kuitenkin käyttää aikaa ja energiaa rakenteen suunnitteluun. Blogiartikkelissamme "Elämäkerran kirjoittaminen: Miksi jäsentely on niin tärkeää" kerromme yksityiskohtaisesti, kuinka edetä parhaiten. 

Elämäkerran julkaiseminen BoD:lla: sinun etusi

  • Laajat jakelukanavat: Elämäkertasi on tilattavissa ja ostettavissa (kirja)kaupoista maanlaajuisesti - niin kivijalkaliikkeistä kuin verkosta.
  • Luottamus kokemukseen: BoD on omakustannuksen edelläkävijä, joka on julkaissut vuodesta 1998 lähtien jo yli 65 000 kirjailijan kirjoja.
  • Laatu ja kestävyys: Kirjapainomme Saksassa ei ainoastaan merkitse erinomaista laatua vaan myös kestävyyttä.
  • Ei taloudellista riskiä: Kestävän print-on-demand-prosessin ansiosta sinulla ei ole varastointikustannuksia eikä vähimmäistilausmääriä. Kirjasi painetaan tilauksesta. 
  • Porrastetut hinnat: Jos haluat tilata kirjasi omaan käyttöösi tai suurempia painosmääriä omaa myyntiä varten, se onnistuu. Mitä enemmän kirjoja tilaat, sitä halvemmaksi se sinulle tulee.


Mitä vielä odotat? Älä anna tarinasi unohtua! Ryhdy kirjailijaksi ja julkaise elämäkertasi BoD:n kanssa.

Aloita nyt

Faktaa vai fiktiota: kuinka rehellinen elämäkertaa kirjoitettaessa on oltava?

Elämäkertojen kirjoittamisen yleisin haaste on varmistaa, että kerrottu tarina on sekä tosiasioihin perustuva että kiinnostava. Tässä on joitakin ajatuksia faktojen tarkkuudesta ja totuudenmukaisuudesta elämäkerroissa.

Faktatarkkuus: jokaisen elämäkerran perusta

  • Perusteellinen tutkimus: Ennen kuin aloitat kirjoittamisen, on tärkeää tehdä ensin perusteellinen tutkimus. Kirjoititpa sitten itsestäsi, tunnetusta henkilöstä tai sukulaisesta, sinun on etsittävä ja käytettävä luotettavia lähteitä.
  • Tarkista lähteet kriittisesti: Kaikki löytämäsi tiedot eivät ole oikeita. Varsinkin "valeuutisten" aikana on tärkeää tarkistaa tiedot ja jättää ne pois, jos olet epävarma. Journalismin perussääntö on, että kaikki tarkistetaan aina kahdesta riippumattomasta lähteestä.

Totuudenmukaisuus: tasapaino kertomisen ja tosiasioiden välillä

  • Subjektiivinen käsitysErityisesti omaelämäkerroissa oma näkökulma on tärkeässä roolissa. On täysin hyväksyttävää kuvata tapahtumia omasta näkökulmasta, kunhan on selvää, että kyseessä ovat omat henkilökohtaiset muistot.
  • Ei keksittyjä asioitaTapahtumien kaunistelu tai liioittelu voi olla houkuttelevaa, mutta elämäkerrassa tosiasioiden keksiminen ei kuulu asiaan. Lukijat odottavat todellista tarinaa. Muussa tapauksessa kannattaa ehkä harkita "tositapahtumiin perustuvan" romaanin kirjoittamista.

Elämäkerran kirjoittaminen vaatii huolellisuutta, rehellisyyttä ja totuuden kunnioittamista. On taito kertoa elämäntarina niin, että se on yhtä aikaa tosiasioihin perustuva ja mukaansatempaava. Oikealla tasapainolla ja kriittisellä suhtautumisella omiin lähteisiin ja kertomuksiin elämäkerrastasi tulee paitsi informatiivinen, myös vangitseva ja uskottava.

Kokemuksia BoD:stä

Mitä kirjailijamme sanovat


Olen kirjottanut neljä kirjaa ja tilannut kaikki niiden tuottamiseen, julkaisemiseen ja markkinointiin liittyvät palvelut BoDilta. BoDin tuottamat palvelut ovat ylittäneet kaikki odotukseni ja suosittelen lämpimästi kaikkia muitakin käyttämään kirjaprojekteissaan BoDin palveluja.
Jarmo Manninen

Pienkustantamo, jonka tallissa olin, lopetti toimintansa ja ohjasi minut vuosia sitten BoD:lle. Valdo saa ystävän ja Valdo merellä ja maalla siirrettiin BoD:lle. Kolmas lastenkirja Valdo ja Rams jatkoi lastenkirja-sarjaa. Samana vuonna julkaistiin runokirja Myrskykeiju ja novellikokoelma Hiotut. BoD:n palveluista olin niin tyytyväinen, että kirjani Metsänhaltijan mailla he valmistivat taidolla alusta loppuun asti, taiton ja kansisuunnittelun. Työskentely heidän kanssaan oli nopeaa, ystävällistä ja helppoa ja kaikki toiveeni toteutettiin. Kirjailijalle on tärkeää tulla ymmärretyksi, sillä jokainen kirja on hänen lapsensa, jonka pitäisi syntyä selkeästi luettavaksi tähän maailmaan. Sen taidon BoD:n ammattitaitoiset työntekijät osaavat.
Tuula Maija Vigman
Tuula Maija Vigman

Olen saanut BoD:n henkilökunnalta aina kaiken pyytämäni avun ja löytänyt sen monipuolisesta palvelupaketista ratkaisuja ongelmiini.
Kirjailijan kuva Meja Lättilä
Merja Lättilä
Kansikuva: Martta Mariantytär
Suosittu Martta Mariantytär - Kastun torpasta opettajia opettamaan

Historiallinen elämäntarina

Psykologina, opettajana ja työnohjaajana työuransa tehnyt Outi Salo on kirjoittanut itsellisen naisen elämäntarinan sortovuosista jälleenrakennukseen asti. Martan tarinassa yhdistyvät elävät autenttiset dokumentit ja tarinat faktoihin ja historialliseen ympäristöön. Teos seuraa torpassa syntyneen tytön poikkeuksellista polkua Turun suomalaiseen tyttökouluun ja sieltä opetustyöhön. Kirja kertoo koskettavasti Martan perheen vaiheista yhteiskunnallisten myllerrysten ja sotien aikana erityisesti naisten näkökulmasta. Se on myös mukaansatempaava matka tyttöjen ja naisten elämään, koulutukseen ja itsenäistymiseen 1900-luvun alkupuoliskolla sekä suomalaisen koululaitoksen varhaisvaiheisiin. Hanna Huhtasen suunnittelema teoksen ulkoasu kuvittaa Martan matkaa klassisella ja hienovaraisen koristeellisella tyylillä. Kuvat, kirjeet, runot ja koristeet tukevat ja värittävät taitollisesti eri aikakausien läpileikkaavaa lukukokemusta.

Mitä juridisia näkökohtia otettava huomioon elämäkertaa kirjoittaessa?

Mukaansatempaavan ja totuudenmukaisen tarinan kertomisen lisäksi on tärkeää huomioida myös oikeudelliset seikat, kuten henkilösuojan ja tekijänoikeuksien kunnioittaminen. Tämä koskee erityisesti yleistä henkilönsuojaa ja tekijänoikeuksia.

Yleiset henkilöoikeudet: Mitä se tarkoittaa?

Yleinen henkilönsuoja turvaa ihmisen oikeuden kehittää omaa persoonallisuuttaan sekä oikeuden päättää itse, miten hänen henkilöään esitetään.

Mitä sinun on pidettävä mielessä, kun on kyse oikeudesta omaan kuvaan?

  • Kuvat ilman suostumusta: Henkilön kuvien julkaiseminen tai levittäminen ilman hänen nimenomaista suostumustaan voi olla lainvastaista. Vaikka olisit kuvan omistaja, se ei automaattisesti anna sinulle oikeutta tehdä sitä julkiseksi. Tämä koskee myös jo edesmenneiden henkilöiden kuvia: Taiteen tekijänoikeuslain mukaan vainajan omaisten suostumus on hankittava vielä kymmenen vuoden ajan henkilön kuoleman jälkeen.
  • Poikkeukset: Joissakin tapauksissa, kuten valokuvissa, joissa on henkilöitä lähihistoriasta tai kuvia tapahtumista (esim. tapahtumista, mielenosoituksista), voi olla poikkeuksia.
    Näissäkin tilanteissa on syytä olla varovainen, ja epäselvissä tapauksissa on aina hyvä kääntyä juridisen asiantuntijan puoleen. 

Oikeus henkilökohtaiseen kunniaan: Mikä on sallittua ja mikä ei?

  • Loukkaava kritiikki ja loukkaavat ilmaisut: Laki ei salli henkilöiden tahallista herjaamista tai loukkaamista, erityisesti muodollisia loukkauksia tai arvostelua, jonka tarkoituksena on yksinomaan henkilön vähättely (ns. loukkaava arvostelu). Tällaiset lausunnot voivat johtaa siviilikanteen lisäksi myös rikosoikeudelliseen syytteeseen.
  • Intiimit tiedot ja väärät tosiseikkoja koskevat väitteet: Jos negatiivisia yksityiskohtia tai intiimejä tietoja henkilöistä paljastetaan, erityisesti silloin, kun ne eivät vastaa totuutta tai ne on irrotettu asiayhteydestään, voi tämä myös johtaa oikeudellisiin seuraamuksiin ja pahimmassa tapauksessa rikossyytteisiin.
    Siksi on tärkeää toimia varovaisesti erityisesti nimiä mainittaessa.

Kuinka suojautua oikeudellisilta seurauksilta?

  1. Tarkista tosiasiat: Varmista, että kaikki elämäkerrassa esitetyt tiedot ovat oikeita ja totuudenmukaisia.
  2. Hanki suostumus: Jos haluat käyttää henkilöiden valokuvia tai henkilötietoja, hanki heidän suostumuksensa etukäteen.
  3. Anonymisointi: Joissakin tapauksissa voi olla järkevää muuttaa nimiä tai jättää pois tiettyjä yksityiskohtia suojellaksesi henkilöiden yksityisyyttä.
  4. Oikeudellinen neuvonta: Epävarmoissa tilanteissa on aina suositeltavaa kääntyä juristin puoleen välttyäksesi mahdollisilta oikeudellisilta ongelmilta.

Elämäkerran kirjoittaminen tulisi aina tehdä huolellisesti ja kunnioittavasti kuvattuja henkilöitä kohtaan. Kiinnittämällä huomiota oikeudellisiin näkökohtiin voit varmistaa, että työsi on paitsi jännittävä ja aito myös juridisesti moitteeton.

Elämäkerran kirjoittaminen: Mitä sinun on otettava huomioon tekijänoikeuslain osalta?

Siinä missä henkilökohtaiset oikeudet tarjoavat suojaa yksityisyyden luvatonta loukkaamista vastaan, tekijänoikeuslaki keskittyy henkisten luomusten suojaamiseen. Erityisesti elämäkertoja kirjoitettaessa voi nopeasti tulla päällekkäisyyksiä tekijänoikeuslainsäädännön kanssa, varsinkin jos käytetään kolmansien osapuolten aineistoa. Seuraavassa on lueteltu joitakin tärkeitä tekijänoikeuslain näkökohtia, jotka on otettava huomioon elämäkertoja kirjoitettaessa:

Tekijänoikeus teksteihin

  • Kaikki ei ole "vapaasti käyttetävissä olevaa materiaalia": Vaikka teksti – olipa kyseessä sitten kirje, runo tai artikkeli – olisi julkisesti saatavilla esimerkiksi internetissä, se ei tarkoita, että voit käyttää sitä vapaasti. Toisten tekstien kopioiminen, muokkaaminen tai julkaiseminen ilman lupaa voi olla lainvastaista.
  • Lainaukset: Lainaaminen on sallittua tietyin edellytyksin. Sitaatti on kuitenkin merkittävä oikein ja liitettävä omaan asiayhteyteensä, jotta se täyttää oman tarkoituksensa eikä ole pelkkä kopio.

Valokuvien tekijänoikeudet

  • Lisenssit ovat ratkaisevia: Valokuva, jota et ole ottanut itse, on yleensä valokuvaajan tekijänoikeuden alainen. Jos haluat käyttää tällaistä kuvaa, tarvitset luvan eli lisenssin. On kuitenkin olemassa monia valokuvatietokantoja (esim. Unsplash tai Pixabay), joista löydät lisenssivapaita valokuvia, kuvia ja kuvituksia, joita voit käyttää vapaasti tai sillä ehdolla, että tekijä mainitaan teoksessasi.
  • Ole varovainen kuvapankkikuvien kanssa: Vaikka kuvapankkikuvat on usein saatavilla maksua vastaan tai jopa ilmaiseksi, niillä on usein erityisiä käyttöehtoja. Jotkut saattavat esimerkiksi kieltää kaupallisen käytön tai kuvamateriaalin muokkaamisen. Tarkista siksi käyttöoikeudet huolellisesti.

Miten selvitä turvallisesti tekijänoikeuksien läpi?

  1. Käytä omaa materiaalia: On aina turvallisinta käyttää omaa kuva- ja tekstiaineistoa.
  2. Tarkista lisenssit ja noudata niitä: Jos haluat käyttää kolmannen osapuolen materiaalia, varmista, että sinulla on oikeat lisenssit ja noudata tarkasti niiden ehtoja.
  3. Mainitse lähde: Vaikka käyttö olisikin sallittua, voi olla tarpeen tai ainakin suositeltavaa mainita lähde.

Tekijänoikeuslainsäädäntö voi vaikuttaa monimutkaiselta, mutta sen tarkoituksena on suojella luovaa työtä. Kunnioittamalla muiden oikeuksia ja käsittelemällä toisten materiaalia huolellisesti varmistat, että elämäkertasi on paitsi sisällöllisesti myös oikeudellisesti vakaalla pohjalla.

BoD Kirjakauppa

BoD-kirjailijoiden kirjoja

BoD:n palvelut: Valitse sopiva palvelu elämäkerrallesi

Jos haluat julkaista elämäkertasi, voit tehdä sen suoraan BoD:n kautta. Olitpa sitten päättänyt toteuttaa kirjaprojektisi itsenäisesti tai tarvitset ammattitaitoisten asiantuntijoiden tukea: Meillä on sinulle juuri oikea palvelu! 

Jotta voisit löytää tarpeisiisi sopivan palvelun, esittelemme kaksi tuotetta tarkemmin.

Julkaise kirjasi itse: Publish (kertamaksu 79 €, sis. ISBN-tunnuksen).

Sopii erinomaisesti kirjailijoille, jotka haluavat pitää ohjat omissa käsissään ja tuoda kirjansa markkinoille nopeasti ja helposti.

  • Laaja jakelu: Kirjasi on tilattavissa ja ostettavissa (kirja)kaupoista maanlaajuisesti - niin kivijalkaliikkeistä kuin verkosta.
  • Myös digitaalisesti: Publish-palvelu sisältää ilmaisen e-kirjan konvertoinnin.
  • Mallikappale: Näe fyysinen kirja ennen julkaisua.
  • Palkkio: Sinulle maksetaan houkutteleva kirjailijapalkkio.
  • Lisätietoja?  voit valita kirjallesi myös muita palveluita. Sinä päätät itse, mitä lisäpalveluja tarvitset

Ammattimaista tukea kirjan julkaisuun: Publish Premium (kertamaksu 899 €, sis. ISBN-tunnuksen).

Täyden palvelun paketti kaikille, jotka haluavat saada parhaan mahdollisen hyödyn irti tarinastaan.

Publish-paketin palveluiden lisäksi voit odottaa seuraavia ainutlaatuisia etuja:

  • Näkyvyys: Kirjasi saa erityisen näkyvyyden BoD-kirjakaupassa.
  • Kannen suunniteltu: Ensiluokkaisesti suunniteltu kansi tuo kirjasi visuaalisesti potentiaalisen kohderyhmäsi tietoisuuteen.
  • Henkilökohtainen: Yksilöllinen neuvonta projektin edetessä auttaa sinua nousemaan tähdeksi matkallasi kohti omaa kirjaasi.
  • Ammattimainen taitto: Suuri valikoima kauniita ja genrellesi tyypillisiä taittomalleja.

Ota ensimmäinen askel kohti kirjasi julkaisua nyt!

Aloita nyt

FAQ

Kysymyksiä ja vastauksia elämäkerrasta

BoD Instagram:ssaTilaa BoD UutiskirjeBoD YoutubessaBoD Facebook:ssa